7 CV tips die je écht niet wil missen!

Dat jouw CV vrij moet zijn van grammatica- en spelfouten en maximaal 2 kantjes moet zijn, weet je inmiddels wel. Ook de opbouw is je vast allang bekend.

Daarom nu 7 tips waar je écht wat aan hebt!

 

1. Weg met curriculum vitae!

Bovenaan je CV “curriculum vitae” vermelden is hetzelfde als boven een brief “Brief” zetten. Niet nodig: Iedereen ziet dat dit een CV is dus weg ermee! Gebruik die plek om daar lekker stevig jouw naam neer te zetten met daaronder bijvoorbeeld jouw functie of een paar pakkende woorden. Dit matcht uiteraard met de vacature waarop je solliciteert.

2. Schrijf een ijzersterk en persoonlijk profiel

Een profiel in jouw CV geeft de mogelijkheid kort te vertellen hoe en waarom je dit werk zo graag doet. Hierin kun je overtuigen, enthousiasmeren en je sterke kanten benadrukken. En dat in een paar zinnen zonder dat de lezer een motivatiebrief door hoeft te spitten: mogelijk wordt daar niet eens de tijd voor genomen. Verdiep je in de visie, missie en waarden van de organisatie en kijk of je die kan delen en vertalen in jouw profiel.

3. Jouw CV is flexibel

Ga altijd uit van een zogenaamd "flexibel CV": Je hebt een goede basis staan en van daaruit ga je er, gericht op de betreffende vacaturetekst, mee spelen. Dat betekent niet dat je zaken moet vermelden die niet waar of onjuist zijn maar bijvoorbeeld bepaalde vaardigheden of kennis waarnaar gezocht wordt uitdrukkelijker vermeldt. De recruiter of selecteur is ergens naar op zoek en jij helpt hem of haar dat te vinden. Daarom ook direct tip 4:

4. Waarom chronologisch?

In basis wordt aangeleerd dat een CV een chronologische opbouw kent, gesorteerd van nieuw naar oud. Daar is ook helemaal niets mis mee maar waarom zou je dat doen wanneer het niet voor “je werkt”? Wanneer je bijvoorbeeld op een functie solliciteert die veel meer raakvlakken heeft met een rol die je bij een oudere werkgever hebt vervuld, geef dit dan een prominente plek op jouw CV. Wanneer de chronologische opbouw jou niet helpt, laat ‘m dan los. Wanneer je onvoldoende ervaring hebt: overweeg dan eens een competentiegericht CV.

5. Gebruik synoniemen

De vacaturetekst krijg je van de organisatie cadeau. Zij doen namelijk uit de doeken wat zij zoeken en daar moet je bij aan gaan sluiten. Om te beginnen analyseer je de vacaturetekst goed en haal je daar de elementen uit die de organisatie belangrijk vindt en waar de lezer zich op zal gaan focussen. Vervolgens gebruik je deze woorden niet letterlijk maar maak je gebruik van synoniemen.

6. Benoem voorbeelden en resultaten

Alleen een bedrijfs- en functienaam met een opsomming van taken zegt nog niet veel over jou. Echt krachtig wordt het wanneer je aan de hand van een voorbeeld ook resultaten kunt benoemen. Koude woorden raken niet, voorbeelden doen dat wel. Zorg voor een mooi voorbeeld van een praktijksituatie: Je kunt namelijk van alles roepen over jouw eigenschappen maar een echt voorbeeld van een prestatie uit een recent werkverleden werkt heel erg goed. Voorbeelden roepen beelden op en blijven veel beter hangen dan bijvoorbeeld alleen maar “ik werk resultaatgericht”. Dat wordt namelijk weer vergeten. Een voorbeeld waarin jij door jouw positieve instelling en durf de verkoopresultaten naar een hoger niveau hebt gebracht en daar mooie cijfers bij kunt vermelden, maakt natuurlijk indruk.

7. Lees onderstaande korte tips!

  • Zorg voor een echt goede foto: professioneel maar ook enthousiasme uitstralend. Dit is het moment om contact en het persoonlijk te maken.
  • Onderschat de kracht niet van interesses en vrijwilligerswerk!
  • Vraag je bij het vormgeven van je CV steeds af wat de reden zou moeten zijn om voor jou te kiezen: Daar moet je antwoord op kunnen geven! 
  • Stuur je CV altijd in PDF-formaat: Zo kan er niets verschuiven en ziet het er bij de ontvanger uit zoals jij had bedoeld.
  • Maak een overtuigend en enthousiast CV en geloof in jezelf!

 

Wilbert Brouns  -  met hoofd, hart & energie • voor mens & organisatie

Deel dit artikel

Contactgegevens Alsjeblieft!

 Bezoekadres:

Kleindorpseweg 14, Wehl

  

Wilbert: 06-51 02 49 23

Carine: 06-42 21 53 22

wilbert@alsjeblieftcoaching.nl

carine@alsjeblieftcoaching.nl 

 

Postadres:

Bosweg 15  7083 AB  VOORST (Oude IJsselstreek)

Neem contact op

© 2021 · Alsjeblieft · Ontwerp & realisatie door: NowOnline